The Anarchy; Valta- ja perintökiista 12th Century Englandissa johti valtiokoneiston uudelleenjärjestelyyn ja kuningasvallan vahvistumiseen
Englannin 12. vuosisata oli myrskyinen ajanjakso, täynnä poliittisia juonia, väkivaltaa ja vallankamppailua. Tämän aikakauden tunnetuimpia tapahtumia on The Anarchy, vuosien 1135-1153 kestänyt kuningas Henrik I:n kuoleman jälkeinen sisällissota, jonka osallisina olivat hänen tyttärensä Matilda ja hänen veljenpoikansa Stefan Bloislainen.
Anarkian syitä oli monia. Ensinnäkin, Henrik I:n pojanpuute (hän sai vain yhden laillisen lapsen, tyttären Matildan) loi epävarmuutta valtaperimykseen. Toiseksi, Englannin aatelisto oli jakautunut kahteen leiriin, jotka kannattivat joko Stefania tai Matildaa. Kolmanneksi, Henrik I:n hallinto oli herättänyt tyytymättömyyttä, ja monet aateliset näkivät anarkiaa tilaisuutena vahvistaa omaa valtaansa.
Kuningas Henrik I kuoli vuonna 1135, Englannin kruunu meni avoimelle taistelulle. Stefan Bloislainen, kuningatar Maud’n serkku ja Anjou’n kreivi, vaati kruunia itselleen. Hänen väitteensä perustuivat siihen, että kuningas Henrik oli nimetä hänet seuraajakseen ja että Englannin aatelisto suosi Stefanin vahvaa asemaansa Euroopassa. Matilda puolestaan uskoi, että hänellä oli oikeus kruunuun isänsä laillisen perijän ominaisuudessa.
Matildan kannattajat kutsuivat häntä “kuningattareksi”, mutta Stefan onnistui ensin valtaamaan Englannin ja kruunaamaan itsensä kuningas Stefanina vuonna 1135. Stefanin hallinto oli kuitenkin hajanaista, sillä hän joutui taistelemaan Matildan kannattajia vastaan lähes koko hallituskautensa ajan.
The Anarchy oli paha tapaus Englannille. Maahan valloitettiin ja poltettiin kaupunkeja. Talous kärsi vakavasti jatkuvan sodankäynnin vuoksi. Vuonna 1141 Stefanin armeija voitti Matildan joukot Lincolnin taistelussa, mutta sota jatkui.
Anarkian loppuminen oli pikemminkin kompromissin tulos kuin selvän voittajan syntyminen. Vuonna 1153 kuningas Stefan solmi sopimuksen Matilda’n pojasta Henry FitzEmpressä (myöhemmin kuningas Henrik II). Sopimuksen mukaan Stefan luopuisi kruunusta ja Henriquekstä tulisi seuraava kuningas Englannin.
The Anarchy:n vaikutukset olivat merkittäviä:
Vaikutus | Selitys |
---|---|
Vahvisti kuningasvaltaa | Anarkia osoitti selkeästi, että vahva monarKkialla oli tarpeen vakauttaa maata ja estää sisällissotia. Henrik II jatkoi isänsä perintöä ja kehitti Englannin hallintoa ja oikeusjärjestelmää. |
Muutti feodaalisia suhteita | Kuningas vahvisti asemaansa ja alensi aatelistoon kuuluneiden herruuden vaikutusvaltaa. Henrik II loi keskitetyn hallinnon, jossa kuninkaan valta oli ylivertainen. |
Edisti taloudellista kasvua | Rauhan palaaminen maan ja kaupan elpymiseen edesauttoi Englannin taloudellisen nousun alkamista. |
Yhteenvetona voidaan sanoa, että The Anarchy, vaikka se oli katastrofaalinen tapahtuma Englannille 12. vuosisadalla, johti lopulta vahvempaan kuningasvaltaan ja keskitetympään hallintoon. Henrik II:n nousu valtaistuimelle merkitsi uutta aikakautta Englannin historiassa.
Lisäksi The Anarchy:sta on oppimista tänäkin päivänä. Se osoittaa, että vahva johtaja ja tehokas hallinto ovat välttämättömiä vakaalle yhteiskunnalle. Se muistuttaa meitä myös siitä, että konfliktit ja vallankamppailut voivat olla tuhoisia, mutta ne voivat myös johtaa positiivisiin muutoksiin pitkällä aikavälillä.